Kan en hund drabbas av glutenintolerans?

Ja, hundar kan drabbas precis som människor. De saknar också det enzym som behövs för att bryta ner gluten i tarmen. Tarmluddet skadas och tar inte upp tillräckligt med näring. Näringsbrist leder till sänkt immunförsvar som öppnar upp för diverse allergier och andra sjukdomar. Till det kommer sen alla gifter som finns runt våra hundar idag (och även runt oss människor) vilket gör att immunförsvaret går på högvarv. Avel, vacciner med tungmetaller och så vidare spelar också en stor roll.

Symptom på gluten och spannmålsöverskänslighet kan vara allt från allmän klåda, pälsavfall, hotspots, kolit, artros, allergier m.m. I mitt arbete ser jag att det nu i över tre år varit nödvändigt med en helt spannmålsfri diet (även då utesluta ris och majs vilka innehåller lektiner som ger samma skador som gluten) för att en hund ska börja läka. Utöver en spannmålsfritt foder kan det behövas andra behandlingar beroende på vilket problem hunden har. Under senaste året har dessutom allt fler hundar börjar visa på B12 brist. Även det kopplat till dåligt näringsupptag.

Antalet katter med gluten och spannmålsöverkänslighet har ökat markant det senaste året, främst genom pälsavfall och dålig mage.

Ser man till hundfodermarknaden så tar allt fler tillverkare fram spannmålsfria foder då de också inser problemet med gluten och spannmål. Det kommer också allt fler spannmålsfria kattfoder.

Läs om Sigge som är mycket känslig för spannmål.

Du gillar kanske också...