Foder och hundhälsa

Det vi äter påverkar vår hälsa och hur vi mår. Det gäller både människor och djur.

Sigge, här 5 månader, blandras pumi/pudel och lagotto.
Sigge, här 5 månader, blandras pumi/pudel och lagotto.

Vem har sett en hund gå och beta på en spannmålsåker?

Du kanske har en hund eller känner någon som har en hund med dålig mage, klåda, tassproblem, sköldkörtelproblem, eksem eller liknande.

Vad gör man då som hundägare? Man provar först att köpa olika sorters foder och ser om hunden blir bättre. Om inte det hjälper går man till veterinär och ser vilken hjälp man kan få. Oftast kommer man hem med ett svindyrt specialfoder eller blir vaccinerad mot en allergi som kanske inte finns. I allergitester korsreagerar ofta gräs och pollen med gluten men det tolkas som regel inte som glutenallergi.

I bästa fall blir hunden bra eller i alla fall bättre men ekonomin blir lidande. I värsta fall får hunden kanske gå på livslång behandling med kortison eller antibiotika. Vad som händer i de här fallen är att man behandlar symptomen men inte orsakerna. #allergihund

Kramper och epilepsi
Det verkar som om man kan se ett samband mellan olika kramptillstånd och gluten o/e spannmål också.

Orsaken till de allra flesta sjukdomar och problem en hund har beror på att det är någon ingrediens i fodret den inte tål. Med rätt foder blir de allra flesta hundar friska eller i alla fall mycket bättre. Det kan naturligtvis finnas en mer komplex sjukdomsbild också som fodrar annan behandling.

Gluten och spannmål

Hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot t ex gluten och spannmål.
(Gluten = vete, havre, korn och råg. Till spannmål räknas även ris och majs)

En oroväckande utveckling är att allt fler hundar visar tecken på allgeri/överkänslighet mot gluten och spannmål. Symptomen kan vara allt från klåda, utslag, öronproblem till kolit och artros. De allra flesta blir hjälpta av att äta ett spannmålsfritt foder. Har hunden svåra problem måste man dock vara noga med att hitta just rätt foder till hunden så att den får läka utan att kroppen stressas ytterligare. De allra flesta veterinärfoder innehåller mycket majs. Ris har ofta mögelgifter. #hotspots

GMO
Andelen spannmål som idag är genmodifierade (GMO) ökar och det kan skapa stora problem och många sjukdomar. Tänk på att det uppges inte på fodersäckarna. Använd bara foder som garanterar Gmo-frihet.

Det viktigaste är att det foder hunden äter är så rent som möjligt och inte innehåller några ämnen, tillsatser eller gifter som hunden inte tål och som kan belasta hunden i längden. När jag göra analyser idag är gluten o/e spannmålsallergi en av de första saker jag testar. Det kan många gånger vara svårt att upptäcka då hunden oftast är mycket stressad i kroppen.

Lax i foder
Odlad lax är idag inte den alla bästa fisken man ska välja utan havsfisk är bättre.
EU har nyligen godkänt en kraftigt ökad halt av gifter vid odling av lax. Tänk även på det när du väljer att ge olja till din hund.

En del odlad lax matas redan nu med föda som upp till hälften består av soja, majs, raps, gluten från vete och solros- och linfrö. Att ytterligare öka inslaget av näring från växtriket tycks svårt. Fiskarnas tarmar blir irriterade, och upptaget av fosfor, järn och zink försämras. Det beror bland annat på att rovfiskar saknar enzymer som bryter ner vissa komponenter i födan. Eventuellt kan problemen bemästras genom att man tillsätter biotekniskt framställda enzymer till fodretLäs mer om hur lax föds upp här!

Färskfoder
Många väljer färskfoder som alternativ till sin hund. En del blir friska och fungerar bra på det, andra inte. Det finns idag många nya sorter, även helt spannmålsfria. Viktigt att tänka på är att välja ett färskfoder eller kött som är rent och allra helst Krav-uppfött.

Köttbiprodukter
kan vara allt på ett djur; klövar, öron, klor, vingar, brosk, senor osv.
Man vet inte heller hur råvaran – djuren – är uppfött. Det kan ha fått mycket antibiotika, ätit Gmo-foder, haft andra sjukdomar osv. Allt det påverkar hunden för rester finns kvar i köttet som används i färskfodret.

Ett annat problem är att man ofta ger för mycket kött eller vom.
Rätt andel bör vara 30% vom, 30% kött och resten växtfiber och kolhydrater. Vom i större mängder kan vara för starkt och ger man mer än 60% kött blir andelen protein för högt. En hund kan riskera att bli proteinförgiftad. #färskfoder

Tillskott
Dessa skall helst ges i ett helt komplett preparat.  Ger man t ex bara kalk eller annat tillskott så är det mycket viktigt att balansen gentemot andra mineraler och vitaminer hålls.

Hundgodis
Många hundgodis och kex tillverkas av restprodukter vid fodertillverkningen. Väl därför bara rena godis eller spannmålsfria saker. Undvik t ex; Dentastix, Frolic, kex av alla de slag. Läs mer här på hemsidan om hundgodis som är rena och bra.

Läs om mindre bra foder på den här sidan med olika länkar. Vanliga foder med stor marknadsandel och veterinärfoder!!!

Hur man får en frisk hund

Man måste först och främst välja ett rent foder. Men hur hittar man det och hur vet man vad som passar just min hund så att den kan bli frisk?

De foder jag arbetar med i första hand är Happy Dog från Tyskland, Chicopee från Kanada samt Kingsmoor från Danmark. Dessa är bland de renaste hundfoder man kan hitta på marknaden idag. Tyvärr har jag inte lyckats hittat några svenska foder som uppfyller de kraven när jag testat olika hundar. Letar dock hela tiden vidare efter fler foder och hoppas en dag även kunna rekommendera ett svenska foder.

Metod
Genom en speciell metod som grundar sig på frekvensmedicin kan jag genom att få ett hårprov från hunden testa fram ett foder som just den hunden tål. Jag går igenom foder för foder och testar på hunden/hårprovet tills jag hittar ett som inte innehåller något som stör just den hundens kropp. Hårprovet fungerar som en spegelbild av hunden. Kontrollerar samtidigt också om hunden behöver några tillskott eller har allergier. Därefter rekommenderar jag ett foder till hunden och ev andra tillskott. Belöningen i det här arbetet är när man möter och pratar med alla glada hundägare som fått en frisk och pigg hund igen.

Prova själv
Man kan få en indikation på om hunden är gluten och/eller spannmålsallergisk genom att under en period ge den kokt potatis, rent kött eller fisk. Allt ska helst vara Krav/EKO. Minskar besvären så är man på rätt väg. Man måste även utesluta ris och majs under en testperiod.

Ge unghunden en bra start
Om man vill ge sin hund en bra start i livet och en chans att leva ett långt och friskt liv så ska man redan från tidig ålder välja ett så rent foder som möjligt. Risken att hunden ska drabbas av sjukdomar och andra problem senare i livet minskar betydligt. Vill man vara riktigt säker på att hunden får precis rätt foder låter man göra en håranalys.

Naturligtvis ska man köpa sin valp från en seriös uppfödare. Kontrollera anlag för allergier hos föräldrarna osv.

Med samma metod kan man även hitta det bästa färskfodret eller bara över huvud taget se om det hunden äter idag är det optimala för just den hunden.

Charlotte Berggren
Laggarebo djurfoder

Happy Dog Africa och Karibik är exempel på två spannmålsfria foder som säljs mycket.

Läs berättelsen om Kimmo – en keeshound som fått hjälp att hitta rätt foder!