Läs om Sigge – min allergiska hund!

I september 2010 åkte vi till Stockholm för att hämta hem Sigge. Vi fick med oss en smutsig, stinkande, kliande men mycket glad valp i bilen.  Vi fick ont i ögonen under bilresan hem av mögellukten. Det tog 4 bad för att får honom ren och 6 veckors behandling med mögeltabletter för att bota mögelallergin och kliandet. (Vissa omständigheter hos en i övrigt seriös uppfödare hade gjort att valparna fått vistas ute på dagarna i en hundgård och undermålig koja).

Sen var han en pigg och normal hund i drygt ett år fram till november 2012.

Inga symptom alls.

En dag kom han åt en provpåse med ett annat hundfoder och hann äta en hel del!!
Två dagar senare började eländet.
Klåda, hotspots, blödande utslag på hela bringan och buken, öronproblem, svår diarre, torra tassar osv. Det var hemskt att se Sigge förvandlas från en frisk hund till en mycket sjuk hund. Ville inte sätta honom på kortison eller annan medicin. Letade, testade, hittade och gav honom ett rent spannmålsfritt foder. Efter fyra dagar var magen bra med fast avföring. Efter 10 dagar lade sig kliandet, alla utslag och sår började läka. Underbart.

Efter ett par månader var det dags igen. Vad han ätit som utlöste det vet jag inte exakt men han fick helt plötsligt svåra kramper. Ramlade ihop, skrek av smärta, gick på två ben, raglade, ömma stela muskler osv. Han blev helt personlighetsförändrad. Rädd för allt, ljudkänslig, gömde sig i ett mörkt hörn längst in i huset, blev t.o.m. rädd för mig. Han hade ryckningar i kroppen och darrade ofta. Det blev bara värre och värre. Till slut kunde jag bara gå korta lugna koppelpromenader med honom, max 100 meter. Jag var helt förtvivlad.

Jag visade en film på kramperna för vår underbara veterinär. Nej, det var inte epilepsi utan något annat som utlöste kramperna. Återigen ville jag inte ge medicin. Satte honom på en kombination av två homeopatiska medel och kramperna försvann nästan direkt. Akutbehandlade i två dagar. Sen följde en behandling för kroniska kramper i tre månader varefter vi slutade helt. Det tog nog ca tre veckor innan han var tillbaka helt mentalt och rädslan försvunnit.

Sen dess har min Sigge varit frisk. Vi har gått på regelbundna veterinärkontroller och min superallergiska hund har varit helt frisk. Förra veckan fick han ett litet återfall med kramper, lite lös avföring och lite klåda. Homeopatiska medel direkt och kramperna försvann. Återfallet var helt mitt fel. Jag hade inte satt undan kattmat och inte stoppat honom när han åt fårpellets i stallet. Nu gäller 100% spannmålsfritt i alla lägen.  Skärpning matte! Idag är han helt pigg och frisk igen.

Den enda behandling Sigge fått under åren är ett rent spannmålsfritt foder, tre homeopatiska medel och silversalva för att lindra klådan och läka såren när de var som värst. Han har inte fått några tillskott, inga andra naturmedel, inga mediciner av veterinären mer än de absolut nödvändigaste vaccinationerna. Allt för att inte rubba den naturliga balansen. Gränsen mellan en frisk och en sjuk hund är mycket skör.

Sök grundorsaken till din hunds sjukdom.

Not. Inte alla spannmålsfria foder är tillräckligt rena eller bra för att kunna användas.
Många hundar kan välja mellan rekommenderade rena spf-foder medan andra är så känsliga att man måste testa fram exakt foder för just den hunden.

Sigge äter Happy Dog Africa – enda fodret han tål och håller sig frisk på.

 

 

Du gillar kanske också...