Foder och hundhälsa – en artikel

Foder och hundhälsa!

Det vi äter påverkar vår hälsa och hur vi mår. Det gäller både människor och djur.

Sigge, här 5 månader, blandras pumi/pudel och lagotto.

Sigge, här 5 månader, blandras pumi/pudel och lagotto.

Du kanske har en hund eller känner någon som har en hund med dålig mage, klåda, eksem eller liknande. Vad gör man då som hundägare? Man provar först att köpa olika sorters foder och ser om hunden blir bättre. Om inte det hjälper går man till veterinär och ser vilken hjälp man kan få. Oftast kommer man hem med ett svindyrt specialfoder. I bästa fall blir hunden bra eller i alla fall bättre men ekonomin blir lidande. I värsta fall får hunden kanske gå på livslång behandling med kortison eller antibiotika. Vad som händer i de här fallen är att man behandlar symptomen men inte orsakerna.

Orsaken till de allra flesta sjukdomar och problem en hund har beror på att det är någon ingrediens i fodret den inte tål. Med rätt foder blir de allra flesta hundar friska eller i alla fall mycket bättre. Det kan naturligtvis finnas en mer komplex sjukdomsbild också som fordrar annan behandling.

Hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot t ex gluten.

Jag är själv glutenintolerant och blev till slut sjuk och överkänslig mot det mesta. Vändpunkten kom först när det till slut upptäcktes att jag var överkänslig mot just gluten. Då kunde kroppen läka och bli frisk.

Det viktigaste är att det foder hunden äter är så rent som möjligt och inte innehåller några ämnen, tillsatser eller gifter som hunden inte tål och som kan belasta hunden i längden. Min erfarenhet säger också att t ex vete, som många anser vara boven i dramat, i sig inte är det som skapar problem. Det är den totala sammansättningen i fodret.

Vete ingår t ex i de två basfoder som finns i sortimentet på Laggarebo djurfoder, Dog´s Favorit till hundar och Minkas Mix till katter. Trots vetet är det två prisvärda foder som de allra flesta hundar och katter tål bra.

Hur man får en frisk hund

Man måste först och främst välja ett rent foder. Men hur hittar man det och hur vet man vad som passar just min hund så att den kan bli frisk?

De foder jag arbetar med i första hand är Genesis och Chicopee från Kanada och Happy Dog från Tyskland. Dessa är bland de renaste hundfoder man kan hitta på marknaden idag. Tyvärr har jag inte lyckats hittat några svenska foder som uppfyller de kraven när jag testat olika hundar.

Genom en speciell metod som grundar sig på frekvensmedicin kan jag genom att få ett hårprov från hunden testa fram ett foder som just den hunden tål. Jag går igenom foder för foder och testar på hunden/hårprovet tills jag hittar ett som inte innehåller något som stör just den hundens kropp. Hårprovet fungerar som en spegelbild av hunden. Kontrollerar samtidigt också om hunden behöver några tillskott eller har allergier. Därefter rekommenderar jag ett foder till hunden och ev andra tillskott. Belöningen i det här arbetet är när man möter och pratar med alla glada hundägare som fått en frisk och pigg hund igen.

Ge unghunden en bra start

Om man vill ge sin hund en bra start i livet och en chans att leva ett långt och friskt liv så ska man redan från tidig ålder välja ett så rent foder som möjligt. Risken att hunden ska drabbas av sjukdomar och andra problem senare i livet minskar betydligt. Vill man vara riktigt säker på att hunden får precis rätt foder låter man göra en håranalys.

Med samma metod kan man även hitta det bästa färskfodret eller bara över huvud taget se om det hunden äter idag är det optimala för just den hunden.

Charlotte Berggren
Laggarebo djurfoder

 

Läs berättelsen om Kimmo – en keeshound som fått hjälp att hitta rätt foder!

Du gillar kanske också...